Recuperarea mirosului după infectarea cu Covid-19

Unul dintre primele simptome în infectarea cu noul coronavirus este pierderea bruscă a simțului olfactiv.
Vom vedea în acest articol că putem face ceva pentru a accelera recuperarea mirosului după infectarea cu Covid-19.

Pierderea temporară a mirosului, cunoscută și sub denumirea de anosmie, este principalul simptom neurologic care apare în cazul unei infectări cu noul virus. Acesta poate fi însoțit în egală măsură de pierderea gustului. Lumea întreagă trece printr-o situație inedită, cu provocări noi în ceea ce privește sănătatea și stilul nostru de viață. Situațiile noi cer întotdeauna soluții noi. Cine s-ar fi gândit că vom avea nevoie de exerciții pentru recuperarea simțului olfactiv?

Cât de important este simțul olfactiv?

Cu siguranță devenim conștienți de importanța lui, abia după ce l-am pierdut….pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Totuși, putem fi bucuroși pentru că mirosul poate fi recuperat!

Dar să vorbim puțin despre valoarea lui.
Spre deosebire de alte simțuri, mirosul este un simț direct legat de părțile cerebrale ale sistemului limbic.  Conexiunea dintre simțul mirosului și emoții este una foarte puternică. Mirosul de scorțișoară spre exemplu poate declanșa atât emoții pozitive, cât și negative, fiind asociat cu anumite evenimente care ne-au adus bucurie sau dimpotrivă, neplăceri.

Este dovedit științific că mirosul poate contracara stările de stres și anxietate, îmbunătățind starea generală, într-un timp foarte scurt.  De asemenea, mirosul poate trimite semnale declanșatoare de alarmă pentru un pericol imediat în cazul în care se simte în preajmă miros de gaz, miros de ars, sau chiar miros de mâncare stricată. Nu sunt imagini foarte plăcute, dar trebuie să acordăm mirosului importanța cuvenită și să apreciem și partea în care ne poate salva viața.

De asemenea, se știe că atunci când ne punem la masă, ca să mâncăm un preparat, prima dată îl savurăm cu privirea, apoi cu mirosul și abia apoi îl gustăm.

Vreau mirosul înapoi!

Pentru a ne recupera această bucurie, de a savura cu ajutorul mirosului, că e mirosul de iarbă proaspăt tăiată, mirosul de trandafiri înfloriți sau mirosul intens de umezeală amestecată cu praf de după ploile calde de vară, putem să apelăm la o ,,reeducare’’ a simțului olfactiv.  Cum putem face asta?

Nu e chiar atât de complicat. Un exercițiu simplu, efectuat de 2 ori pe zi ne poate ajuta să ne recuperăm mai repede simțul mirosului.
Avem nevoie doar de câteva arome intense și pe care le cunoaștem deja foarte bine: mentă, portocală, lămâie, trandafir, busuioc, etc. Luăm 2 sau 3 atfel de arome și începem să le ducem la nas, mirosindu-le cu fiecare nară pe rând de câteva ori. Chiar dacă nu simțim nimic din primele încercări, este recomandat să continuăm această ,,antrenare’’ a simțului olfactiv atât cât este necesar pentru a ne recupera prețiosul miros.

În majoritatea cazurilor după infectarea cu Covid- 19, simțul mirosului este recuperat după aproximativ 8 săptămâni spun specialiștii. Totuși, există situații în care mirosul nu revine nici după 5 sau 6 luni.

De aceea, dacă faci parte din categoria celor care și-au pierdut mirosul, noi te încurajăm să faci acest exerițiu de reeducare a simțului olfactiv ori de câte ori ai ocazia. Miroase orice în jurul tău! Cafeaua de dimineață! Florile de sezon! Parfumul tău favorit! Condimente și mirodeniile pământului! Orice! Atât cât este necesar.

În acest scop, vă vin în ajutor și odorizantele de cameră cu arome intense care persistă și stimulează simțul olfactiv.
Difuzoarele cu bețișoare parfumate vă pot fi un aliat ideal în lupta cu recuperarea mirosului.

Înarmați-vă cu multă răbdare, consecvență și…arome intense!